Ανακατασκευή μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης για αλιευτικό σκάφος.

Είναι γνωστό hobby των περισσότερων ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών να αναζητούν χρήσιμα εξαρτήματα σε διαλυτηρια πλοίων. Τα εξαρτήματα αυτά συνήθως πωλούνται με το κιλό και η κατάσταση τους είναι αβέβαιη. Ο συνεργάτης Γιώργος Γεραζούνης και εγώ Παππάς Μιχάλης, αντικρύσαμε με αμφιβολία τη μονάδα γεμάτη γράσσο, σκόνη και θραύσματα θεωρώντας ότι δεν έχει καμιά τύχη. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια ανοίξαμε τα μεμβρανοδοχεία και αντικρύσαμε τις πιο λασπωμένες τέσσερις μεμβράνες αντίστροφης ώσμωσης SW-2540 όλης της οικουμένης, ελαφρώς υγρές και ξεχασμένες επί μακρόν. Όμως με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι κατά το χημικο καθαρισμό έκαστης, σε ειδική συσκευή του Γιώργου, όχι μόνο καθάριζαν αλλά έδειχναν δείγματα λειτουργικότητας. Από το μέτωπο των μηχανολογικών ήρθε ένα επιπλέον καλό νέο που αφορούσε το άλλο σημαντικό εξάρτημα, την εμβολοφόρα αντλία ώσμωσης, η οποία ήταν επίσης λειτουργική, με την αεροκώδωνα. Το σύστημα προφίλτρανσης μάλλον δεν είχε συμπεριληφθεί στο ζύγι και ο ηλεκτρολογικός πίνακας ήταν εντελώς κατεστραμμένος. Τα μεμβρανοδοχεία όμως ήταν η ποιο μυστήρια κατασκευή που αντικρύσαμε εξ’ αιτίας του μικρού τους πάχους. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε για κανένα λόγο ότι αυτή η σωλήνα από fiberglass πάχους λίγων χιλιοστών θα άντεχε στα 60bar… Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για μεμβρανοδοχεία από πολυεστέρα ενισχυμένο με ανθρακονήματα. Εν τέλει ο ιδιοκτήτης του σκάφους κ. Μελέκος άσσος στον τόρνο και τις μεταλλουργικές κατεργασίες, συμπλήρωσε με πολύ μεράκι όλα τα εξαρτήματα που χρειάστηκαν ανακατασκευή.

Μετά την πρώτη δοκιμή κάθε μεμβρανοδοχείου και μεμβράνης με θαλασσινό νερό και με την αντλία υψηλής πίεσης, είχαμε πλέον όλοι πειστεί ότι αυτός ο σωρός υλικών άρχιζε να ξεκαθαρίζει και να μοιάζει με μονάδα υπό κατασκευή. Επειδή δεν είχαμε κανένα στοιχείο για το πως λειτουργούσε αρχικά η μονάδα χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα παραγωγής προβολών λειτουργίας των μεμβρανών προκειμένου να εκτιμήσουμε τα σημεία λειτουργίας της μονάδας, βάσει της δυναμικότητας της αντλίας υψηλής πίεσης. Κατόπιν θέσαμε κάποιους βασικούς κανόνες για τη λειτουργία της μονάδας, όπως για παράδειγμα, πως έπρεπε να λειτουργεί η προφίλτρανση, η απαίτηση για δοσομέτρηση αντικαθαλατωτικού στην είσοδο για αποφυγή καθαλατώσεων στις μεμβράνες, η έκπλυση του εξοπλισμού με γλυκό νερό στο τέλος του κύκλου λειτουργίας, η επανα-σκλήρυνση του παραγόμενου νερού, τα βασικά στοιχεία ασφαλούς λειτουργίας της μονάδας καθώς και τα μηχανικά όργανα που απαιτούνται για τη ρύθμισή της. Η μονάδα επεξεργάζεται 840 λίτρα ανά ώρα θάλασσα και παράγει 240λίτρα ανά ώρα πόσιμο νερό.

Έτσι σχεδιάσαμε από την αρχή όλα τα ηλεκτρομηχανολογικά και το σύστημα αυτόματης λειτουργίας της μονάδας, που όχι μόνο ελέγχει και λειτουργεί αυτόματα τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά παρέχει και τηλεμετρία-τηλεχειρισμούς της εγκατάστασης μέσω του 4G router του σκάφους. Ο συνεργάτης Γιώργος Γεραζούνης και εγώ Παππάς Μιχαήλ, ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες του σκάφους για την εμπιστοσύνη τους και ευχόμαστε στη μονάδα μας να είναι καλοτάξιδη και απροβλημάτιστη.